Tuto domácí květinu by měl mít doma každý: Nemusíte ji kupovat, stačí 1 list a takto snadno ji rozmnožíte!

Zamiokulkas celým jménem Zamiokulkas Zamiifolia je iv našich zeměpisných šířkách stále oblíbenější rostlinou. Není se čemu divit, každý kdo ji někdy měl doma ví, že péče o ni je skutečně jednoduchá. Nepotřebuje mnoho vláhy a často se označuje i termínem rostlina líných hospodyněk. Zamiokulkas pochází z dalekého Madagaskaru, ale velmi rychle se rozšířil do celého světa. U nás ji najdete snad v každém květinářství.

Rostlinka je velmi odolná, netrpí téměř žádnými chorobami a nepotřebuje mnoho vláhy. Stačí zalévat jen jednou za 14-20 dní. Zálivku však třeba přizpůsobit ročnímu období. Zatímco v létě byste měli zalévat přibližně jednou za 10 dní, v zimě se periody zalévání prodlužují. I přes překvapivě nízkému přísunu vody je však ZAMI – jak ji zvykneme domácku nazývat – nádherně zelená aa její lesklé listy zkrášluje naše obydlí.

Proč by neměla chybět i ve vašem domě?

Zamiokulkas je v některých kulturách považován za posvátnou rostlinu. lidé věří, že její přítomnost v obydlí přináší štěstí i peníze . V Malajsii vládne přesvědčení, že tato rostlina by neměla chybět v žádné domácnosti a sousedé si rostlinky navzájem rozmnožují tak, aby se dostala do každého domova. I Feng Sui zná Zamiokulkas jako výjimečnou rostlinu, které v místu dodává pozítvnu energii .

Navíc říká se, že smaragdově listy představují nejkrásnější a nejplnější odstín zelené barvy, s jakým se v přírodě můžeme setkat. Proto je Zamiokulkas považován za štědrý dar přírody, který má lidem připomínat její krásu a sílu.

Ačkoliv nemůžeme potvrdit magické vlastnosti této rostliny, jedno je zřejmé – hodí se do každého interiéru a díky nenáročné péči a odolnosti se z ní můžete těšit celé roky. ZAMI se rychle rozrůstá a jednoduše rozmnožuje. Z jedné rostlinky si tedy můžete namnožit tolik dalších rostlinek, kolik jen chcete.

Jak ji rozmnožit?

Nejjednodušší způsob, jak Zamiokulkas rozmnožovat, je dělením. Rostlina totiž vyrůstá v květináči ve více trsech. Stačí jednotlivé trsy oddělit a prosadit je do samostatných květináčů. Zamiokulkas potřebuje vzdušnější substrát. Smíchejte běžný substrát pro pokojové rostliny s trochou písku a na dno umístěte drenážní vrstvu. Je důležité, aby při zalévání kořeny nestály ve vodě, hrozí totiž riziko, že začnou hnít.

Přirozeným způsobem, jakým se Zamiokukas rozmnožuje, je pomocí listů. Rostlina jednoduše shodí list a ten zakoření v půdě při mateřské rostlině. Můžete to vyzkoušet i vy a to tak, že list zamíchání jednoduše zapíchnete do půdy.

Kam ji umístit?

Zamiokulkas je vhodné umístit tam, kde během dne dopadá sluneční světlo, ale ne přímo na ostré slunce. Ačkoli je rostlinka velmi odolná a snese široké spektrum světla – od ostrého, až po stín, ideální je najít místo, které je někde mezi.

Rostlinku je vhodné přesazovat přibližně jednou za dva roky. Prospěje jí také občasné přihnojování.

V letních měsících j u přihnojte tekutým hnojivem přibližně jednou za 20 dní . V zimě je třeba přihnojovat zejména v době, kdy se na rostlince začnou objevovat nové výhonky – tehdy totiž rostlina vydává nejvíce energie. Potom však hnojení můžete na několik týdnů – až měsíců celkem stopnout.

Laisser un commentaire