Stalo se vám, že jste místo sladké papriky koupili pálivou? Známe trik, jak zaručeně papriky rozpoznat!

Paprika patří k těm nejznámějším zdrojům vitamínů C hned po citrusech. Mnozí dokonce tvrdí, že paprika obsahuje tohoto vitamínu víc než citrus nebo rybíz. Paprika je potravinou, kterou většina z nás každodenně kupuje. Umíte ale vybrat tu správnou a víte, k čemu všemu vám může posloužit?

Paprika

I u papriky lze také rozlišovat mezi „chlapci a dívkami“. Jaký je však rozdíl mezi nimi a jaký druh papriky je k čemu vhodný? Nebudete tomu asu věřit, ale rostlinný svět je velmi různorodý.

Chlapec nebo holka?

Zjišťování pohlaví u papriky je mnohem jednodušší, než byste si mohli myslet. Stačí ji zkrátka jen otočit a spočítat, z kolika částí se paprika skládá.
Pokud má paprika čtyři části, jedná se o samici.
Pokud má paprika pouze tři části, je to samec.
Rozdíly lze také rozpoznat pomocí dalších externích znaků.
Například samčí plodiny jsou výrazně mohutnější.
A tento rozdíl je také možné cítit v samotné chuti.
Dalším výrazným znakem je, že muži mají mnohem méně zrn. Většina vitaminů a minerálů je skryta ve stonku. Bohužel tyto stonky jsou obvykle řezány a následně vyhazovány. Pro příště se tak určitě nebojte do guláše nakrájet i stonek. Nebude Vám ublíženo, ba naopak.

Samice

Samice jsou zpravidla chutnější a sladké, jsou měkčí a mají lepší chuť čerstvé. Jsou skvělé pro saláty, ale neměli byste je přidávat do guláše, leča nebo k dušenému masu. Chuť totiž nebude příliš výrazná, a tak to povede spíše k plýtvání.

Samec

Naopak, můžská odrůda paprik je dokonale vhodná pro vařené potraviny, protože má zcela odlišné vlastnosti. Papriky jsou kyselejší a tvrdší. Ideálně se tak hodí pro jakýkoliv typ vařeného pokrmu.

Jak zjistit, zda paprika bude šťavnatá?

Zvažte ji, či jen tak potěžkejte v ruce. U této plodiny totiž platí, čím těžší je, tím plnější je, v důsledku vody. Šťavnaté papriky jsou výjimečně zdravé!

Stonek

Při nákupu papriky v obchodě by měla být pozornost věnována i samotnému stonku. Zelenější a pružnější paprika je zpravidla zdravější a čerstvější. Proto nikdy nekupujte ty papriky, jejichž stonky jsou již zcela suché.

Skvrny

Vidíte-li nějaké skvrny na paprice, ihned ji odložte. Skvrný zpravidla značí napadení plísní, případně hmyzem. Ani jedno však není ideální.

Uchovávání

Papriky nedoporučujeme uchovávat v chladu déle než jeden týden a oplachovat je v plastových sáčcích. Pokud jsou papriky náchylnější, může se stát, že po dvou dnech začnou sami od sebe hnít.

Laisser un commentaire