Stará paní věšela nad dveře svého domu pytlíky s vodou. Když zjistíte proč to dělá, budete to dělat také.

Známe to až příliš důvěrně všichni. Léto je v plném proudu, a protože máme volný víkend a rádi bychom jej strávili s rodinou nebo přáteli, pozveme si jich pár a připravíme také venkovní grilování nebo oblíbené opékání buřtů.

Častými a nezvanými hosty na těchto akcích bývají mouchy, jejichž přítomnost doprovázená nálety na jídlo a bzučením umí atmosféru letní pohody dokonale narušit.

Na trhu jsou různé přípravky a pasti, které v boji proti mouchám pomáhají, ale např. známé a léty prověřené mucholapky se osvědčí pouze ve vnitřních prostorách, a nikoliv na zahradě. I pro venkovní použití jsou již k dostání sofistikované lapače, avšak pokud k nim nemáte důvěru a případně vás také odrazuje jejich pořizovací cena, můžete vyzkoušet níže uvedené tipy pro výrobu vlastních funkčních odpuzovačů much.

Tajemný sáček se zdánlivě obyčejnou vodou

Pro výrobu tohoto jednoduchého, ale překvapivě účinného odpuzovače budete potřebovat pouze:

  • uzavíratelný plastový sáček
  • vodu
  • sůl
  • limetkovou šťávu, a
  • několik mincí.

Nejprve v míse smíchejte přibližně 2 a půl šálku vody s limetkovou šťávou a solí (množstvím nešetřete). Šťáva z limetky je v návodu proto, že díky obsaženým kyselinám způsobí, že mince budou stále lesklé. Vše dobře zamíchejte a opatrně přelijte do uzavíratelného plastového sáčku, například takového, který vám dají na letišti pro přepravu tekutin. Do směsi vhoďte několik mincí a sáček dobře uzavřete.

Připravený odpuzovač zavěste poblíž místa, kde jste připravili pro hosty posezení, a uvidíte, že se mu mouchy budou vyhýbat. Účinky tohoto odpuzovače potvrzuje řada lidí, kteří si jej již vyrobili.

Zavěšené CD

Pokud máte CD, které je například poškrábané nebo je na něm hudba, kterou neposloucháte, můžete ho vyhodit, anebo, což je daleko lepší, využít rovněž jako odpuzovač much.

Je to velice jednoduché. CD (a pro větší efekt jich může být i několik) zavěste poblíž místa, kde chcete grilovat, a uvidíte, jak se bude zavěšené točit a odpuzovat mouchy.

A proč jsou výše uvedené způsoby odpuzování much přes svou jednoduchost tak účinné? Vycházejí totiž ze stavby těla mouchy a ze skutečnosti, že její oči se nedokážou vyrovnat s větším množstvím oslepujícího světla, které jak sáček s vodou a mincemi, tak také zavěšené CD odrážejí. Moucha je vystrašená a má tendenci se potenciálně nebezpečnému místu vyhnout, což je přesně to, čeho jsme chtěli dosáhnout.

Laisser un commentaire