Jak používat klimatizaci | rady

07. Září 2020

Jak používat klimatizaci | rady. Letní vedra vás zmáhají již několik dní? Ten, kdo má klimatizaci, má vyhráno. Klimatizace je efektivní nástroj, když se dobře užívá, to se pak z jejích výhod můžete těšit nejen v létě, ale i v zimě. Nejčastěji se s klimatizací setkáváme v dopravních prostředcích, ve veřejných budovách a obchodních centrech. Jenže málokde se klimatizace správně užívá, tím se však nejenže zbytečně plýtvá elektřina, což vás něco stojí, ale také riskujete velice vážné zdravotní problémy.

Co je potřeba

klimatizace
byt
žaluzie
led
okna
vysavač
filtry

1

Aby klimatizace začala fungovat efektivně, měla by být v prvé řadě správně nainstalovaná na stěně vašeho domu. To může snížit náklady na energii. Důležité je také utěsnit veškeré spáry a trhliny u okna. Při spuštěné klimatizaci byste měli mít zavřená všechna okna a vnější dveře, aby dovnitř nevnikalo teplo a chlad zbytečně ven (opětně to zvyšuje spotřebu energie).

2

Klimatizace by měla být nastavena na 78 EER jednotek a více. Odhaduje se totiž, že každá jednotka nad 78 vám ušetří 3 – 8 procent spotřeby energie. Klimatizace se bude také aktivovat méně často, což jí mimo jiné také prodlužuje životnost. Když jdete z domu, nastavte ji na 85 EER anebo ji zcela vypněte.

3

Měňte filtry v klimatizaci. V autě minimálně jednou ročně a v domě ideálně každý měsíc či dva. Klimatizaci byste měli čas od času vyluxovat, tedy přesněji: sací gril, výfukové potrubí a větrací termostat. Pokud máte interiérovou posuvnou klimatizaci, je důležité její správné postavení v místnosti. Klimatizaci samozřejmě svědčí plastová okna a nová fasáda či zateplení, což jsou pozitiva i pro topení v zimě.

4

Klimatizace vysušuje prostředí, a proto je dobré, a také osvěžující, vzít PET láhev, napustíte ji vodou a necháte ji přes noc v mrazničce zmrazit. Pak se zbavte plastu, led dejte do mísy, kterou pak postavíte na strategické místo v pokoji. Pokud máte interiérovou mobilní klimatizaci, postavte nádobu s ledem před ni.

5

Jestli si nechcete způsobit zdravotní potíže, nepřehánějte to s chlazením místnosti. Rozdíl teploty uvnitř místnosti či auta (i jiného vnitřního prostoru) by neměla být od exteriéru nižší než 5  až 7 °C. Tyto zdravotní problémy nemusí být nemalé, způsobit si můžete nejen podchlazení, nachlazení, laryngitidu či anginu, ale také i infarkt. Častý je i tzv. chladový šok, který vzniká po přechodu z tepla do chladného prostředí anebo naopak. Typickým projevem je srdeční kolaps, což může mít až fatální následky.

EER je hodnocení energetické účinnosti, která se udává v jednotkách, případně stupních.

Laisser un commentaire