Jak snížit vlhkost v chladničce

19. Červenec 2019

Jak snížit vlhkost v chladničce | rady a tipy. Chladnička má jednu úžasnou vlastnost: prodlužuje trvanlivost pokrmů a surovin, které do ní vkládáme. Někdy se ale uvnitř objeví velká vlhkost. Ta může některým potravinám ublížit. Jak zvýšené vlhkosti v chladničce předcházet? Jak již vzniklou nadměrnou vlhkost snížit? Poradíme vám.

Co je potřeba

  • papírové kuchyňské utěrky
  • voda s octem
1

Zvýšená vlhkost v chladničce nahrává tomu, aby se v ní přemnožily nežádoucí plísně a bakterie. Ty často nejsou vidět pouhým okem, ale mohou poškodit naše zdraví. Náchylné je zejména ovoce a zelenina, které v chladničce skladujeme.

2

Jedním z důvodů, proč se vlhkost ve vyšší míře tvoří, je, že dveře chladničky často otvíráme a zavíráme. Dovnitř pak proudí teplý vzduch a pára kondenzuje. Proto bychom měli mít chladničku co nejdál od sporáku.

Jakmile z chladničky během přípravy nedělního oběda neustále něco bereme a zase vkládáme dovnitř, teplý vzduch se do ní dostane mnohem rychleji.

3

Někdy je na vině i skladba potravin, které v ní skladujeme. Tepelně zpracované pokrmy bychom měli ukládat dovnitř vychlazené, nikoli teplé. K dostání jsou speciální skleněné nádoby s víkem, v nichž bychom měli hotová jídla uchovávat.

4

Přebytečná vlhkost se dostane dovnitř i díky tomu, jak máme zabalené ovoce a zeleninu. Občas si přineseme z obchodu například hlávkový salát zabalený v průhledném obalu, kde se zapaří a my ho takto uložíme do chladničky. Pokud nespotřebujete například salátovou okurku nebo rajčata rychle, může se stát, že jsou na povrchu vlhká. Proto je pravidelně prohlížejte a případně otírejte.

5

Jestliže vám lednička slouží již delší dobu, zkontrolujte, v jakém stavu je její těsnění. Je možné, že potřebuje vyměnit.

6

Abychom předcházeli zvýšené kondenzaci par, měli bychom stěny chladničky pravidelně otírat například papírovými kuchyňskými utěrkami. Jednou za šest týdnů se doporučuje vytřít vnitřní prostor octovou vodou, abychom ji zbavili nečistot a plísní, a pak dosucha kuchyňskými utěrkami. To platí i pro samoodmrazovací ledničky, kde se sice vlhkost ani zdaleka netvoří v takové míře jako ve starších modelech, v nichž tato funkce chybí, ale přesto tomu nelze zcela zabránit. 

7

Teplotu uvnitř chladničky je dobré udržovat na maximálně 8 °C, abychom předešli nežádoucímu přemnožení bakterií a dalších nezdravých mikroorganismů.

Laisser un commentaire