Jak odvzdušnit topení

21. Září 2018

Říká se, že topení je srdcem domu. A jako se musíte dobře starat o své srdce, měli byste se také starat o topení (radiátor). Součástí této péče je i odvzdušnění topení. Návod jak odvzdušnit topení v bytě krok za krokem.

1

Kdy musíte tuto součást údržby topení provést? Nejvhodnější doba je samozřejmě před začátkem topné sezóny, aby topení mohlo během této sezóny kvalitně plnit svou funkci. Při napouštění vody do topného systému se totiž do trubek a tělesa topení dostává spolu s vodou také vzduch. Vzduchové bubliny pak způsobují to, že nemůže topný systém dobře vytápět byt či dům.

2

Zavzdušněné topení poznáte tak, že netopí ani tehdy, pokud ho pustíte naplno, že je část topení teplá a část je studená nebo podle šplouchání a žbluňkání uvnitř topení.

3

K odvzdušnění se používá ventil, který je určen právě k tomuto účelu. Před uvolněním ventilu si pod něj nezapomeňte dát např. kýbl a k ruce si vezměte i dobře savý hadr, protože pokaždé při odvzdušňování z topení vyteče větší či menší množství vody. Odvzdušňovací ventilek necháme uvolněný až do doby, než z něho začne vytékat voda. Bohužel se ani odborníci stále neshodli na tom, zda je vhodnější provádět odvzdušnění topení při vypnutém nebo zapnutém termoventilu, možné je tedy použít obě varianty.

4

Pokud odvzdušňujete topení v rodinném domě, odvzdušníte tímto způsobem postupně všechny radiátory, přičemž musíte začít od nejníže položených po ta nejvýše položená.

5

Bydlíte-li v panelovém domě, zde provádí odvzdušnění topné soustavy pouze obyvatelé nejvyšších pater. Přesto je velmi vhodná spolupráce všech bytových jednotek ve stoupačce, aby v době chystaného odvzdušnění soustavy pustili termoventily na svých radiátorech naplno.

6

Po provedení odvzdušnění je třeba do systému dopustit, nebo ze systému vypustit určité množství vody tak, aby tlak vody v něm byl v předepsaných mezích.

7

Zpravidla je třeba odvzdušňování provádět opakovaně, aby bylo dosaženo kýženého výsledku.

Pokud ani po opakovaných pokusech o odvzdušnění topení systém řádně nefunguje, je vhodné obrátit se na odborníky, aby váš topný systém zkontrolovali a případně uvedli do správného stavu.

Laisser un commentaire