Jak vybělit zašlé záclony

Záclony. I když je na jejich údržbu maximálně dbáno, časem zkrátka zežloutnou či ztratí svou přirozenou bělost. Je to přirozený jev, který se týká nejenom kuchyně, kde se do záclon nasávají páry z vaření, ale týká se záclon po celém bytě. A to nejenom v domácnostech, kde se uvnitř bytu kouří. Tam samozřejmě záclony trpí ještě více. Pár tipů jak vybělit zašlé záclony se můžou hodit každé hospodyňce.

1

Pokud tedy i vy máte podobný problém a záclony nezáří, jako v době kdy byly koupeny, rozhodně není důvod zoufat. Vyhazovat je nemusíte. Pouze stačí k praní přidat ten správný prostředek. Dnešní trh nabízí hned dvě možnosti, a to buď chemickou, nebo přírodní.

2

V případě té chemické je správnou volbou koupit speciální bělidlo, které je určené přímo pro praní záclon. Jedná se o výrobek v tekutém stavu nebo ve formě bělících solí. Tento výrobek stačí použít dle uvedeného návodu na obale a po vyprání jsou záclony opět jako nové.

3

Komu se však nechce vyhazovat peníze, nebo má raději přírodní cestu, je řešením prášek do pečiva. Ano, právě tato látka totiž k opětovnému vybělení záclon skutečně pomůže, a přitom je jeho použití velmi snadné. Obvykle se na jednu větší záclonu doporučuje použít zhruba 5 sáčků. Vzhledem k jeho ceně to je minimální investice. Stačí napustit vodní lázeň, ve které se tento prášek rozpustí a nechá působit, ideálně okolo 30 minut. Samozřejmě vše závisí také na tom, jak moc zašlé záclony jsou. Čím více, tím můžeme dobu této lázně prodloužit. Záclonám se rozhodně nic nestane.

4

Druhým domácím receptem je vybělení záclon v solné lázni, kterou jednoduše vytvoříte rozpuštěním kuchyňské soli ve vodě (v poměru 3 lžíce na 10 litrů vody). V této lázni nechte záclony alespoň 3 hodiny.

5

Ať již použijete solnou lázeň nebo lázeň z kypřícího prášku, vždy ještě následuje běžné vyprání záclon, nejlépe v pračce. Nezapomeňte však, že v pračce musíte prát záclony pouze s použitím šetrného programu na 30 °C nebo maximálně 40 ˚C a s pouze šetrným odstřeďováním.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Laisser un commentaire