Jak vyrobit domácí bylinkové víno | recept

Jak vyrobit domácí bylinkové víno | recept. Domácí bylinkové víno vyrobíte opravdu snadno. Výsledek je velmi chutný a navíc víno díky bylinkám získá mnoho léčivých účinků (samozřejmě je však léčivé už samo o sobě). Obzvláště pokud to s jeho konzumací nebudete přehánět a dopřejete si jej spíše jako prevenci nebo zkusíte třeba malou večerní skleničku, která Vám určitě pomůže lépe usnout. Použít můžete jakékoliv suché bílé či červené víno.

Co je potřeba

  • 1 litr kvalitního suchého vína
  • hrst čerstvých (případně sušených) bylinek
  • vhodná uzavíratelná lahev či sklenice
1

Volbu vína ponecháme na Vás, bylinky by však měly být dostatečně aromatické (popř. vybírejte podle léčivých účinků), aby víno dokázaly ochutit a provonět. Na jaře můžete zvolit prvosenku jarní (ve volné přírodě je však chráněná), violku vonnou nebo kořen smetanky lékařské. V létě zcela jistě zkuste použít levanduli lékařskou, heřmánek pravý či mateřídoušku obecnou. Skvěle se hodí také bylinky, které se pěstují na zahradě nebo i celoročně doma – např. meduňka lékařská, tymián obecný, šalvěj lékařská, petržel obecná, rozmarýn lékařský, dobromysl obecná nebo různé druhy pelyňku.

2

Postup je, jak již bylo výše uvedeno, velmi jednoduchý. Do čisté a suché sklenice či lahve nasypeme omyté a osušené čerstvé bylinky – v závislosti na druhu se používají listy, kvetoucí nať nebo kořen (např. u smetanky lékařské – na 1 litr vína použijte asi 6 očištěných a nakrájených kořenů). Vše zalijeme vybraným bílým či červeným vínem, protřepeme a sklenici uzavřeme.

3

Bylinky necháme ve víně macerovat asi týden. Lahev uložíme na tmavé místo o pokojové teplotě a obsah občas protřepeme. Nakonec víno scedíme do čisté lahve. Takto ochucené víno má trvanlivost až několik let, skladuje se jako víno klasické. Užívá se umírněně, zhruba 50 ml vína 2 – 3x denně.

Bylinky je možné různě kombinovat.

  • Bylinky sbírejte v čistém prostředí.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Bylinky se nedoporučují užívat dlouhodobě.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Laisser un commentaire