Jak připravit pruhovaný šlehačkový dort s ovocem | recept

Pruhovaný šlehačkový dort s ovocem | recept. Ačkoli ještě zdaleka nejsou slunečné dny a čerstvá úroda ovoce je ještě v nedohlednu, určitě najdete v mrazáku zásoby z loňského léta. Teď je ta správná chvíle, kdy díky nim navodíte letní atmosféru, po níž se už nám všem stýská. Recept na následující dort chutná nejlépe, pokud použijete jahody, ale dobře poslouží i maliny nebo další barevné plody. Výhoda receptu je, že stačí upéct rychlý piškot a dále už si vystačíte bez trouby. Další vrstvy dortu tvoří dva šlehačkové krémy, jeden je doplněn bílou čokoládou a druhý ovocným pyré. Nakonec dort můžete ozdobit ušlehanou šlehačkou nebo dle chuti i čokoládou.

Co je potřeba

Na piškotové těsto si přichystejte:

  • 4 vejce
  • cukr krystal (tolik, kolik váží 3 vejce, važte rozklepnutá bez skořápky)
  • hladká mouka (tolik, kolik váží 2 vejce, také bez skořápky)
  • máslo na vymazání formy a hrubá mouka na její vysypání

Co budeme potřebovat na náplň:

  • 650 g smetany ke šlehání
  • 15 g želatiny
  • 200 g bílé čokolády
  • 300 g ovoce (jahody, maliny,…)
  • 50 g cukru (či dle chuti)
1

Troubu si předehřejeme na teplotu 180 °C. Jako první si přichystáme piškotový korpus. Do mísy rozklepneme nejprve 2 vejce a zvážíme je, do jiné mísy si odvážíme patřičné množství hladké mouky. Ke dvěma vejcím přidáme třetí a opět zvážíme, tolik bude potřeba cukru. Ten můžeme rovnou nasypat k vejcím a rozklepneme k nim i poslední zbývající a směs vyšleháme do pěny.

2

Následně přidáme hladkou mouku a důkladně promícháme. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Potom do ní přelijeme piškotové těsto a uhladíme povrch. Nádobu přesuneme do trouby a pečeme asi 15 minut do zlatova. Upečený korpus pak necháme zchladnout.

3

Mezitím si připravíme další vrstvy. Do menšího hrnce nalámeme všechnu čokoládu a přidáme 150 g smetany, potom vložíme do vodní lázně a necháme společně rozpustit. Metličkou vyšleháme na hladký krém. Čokoládu necháme vychladnout.

4

Jahody očistíme a pokrájíme na menší kusy, mražené ani nemusíte. Přidáme je do jiného hrnce a nasypeme k nim cukr (jeho množství můžete podle chuti i zmenšit). Jahody necháme krátce svařit a poté je rozmixujeme dohladka. V mezičase nasypeme všechnu želatinu do hrnce a zalijeme 6 lžicemi vody a necháme nabobtnat. Poté ji krátce prohřejeme, aby se rozpustila, ale pozor, nesmí přejít varem. Následně polovinu želatiny přilijeme k čokoládě a polovinu k jahodám.

5

400 g smetany ušlehejte dotuha. Polovinu zašlehejte k jahodám a polovinu k čokoládě. Ale jahody i čokoláda musí být zchladlé. Na vychladlý korpus naneste nejprve čokoládovou vrstvu a poté i jahodovou, povrch důkladně uhlaďte a vložte do lednice.

6

Dort nechte ztuhnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc. Před podáváním ještě ušlehejte zbylou šlehačku a ozdobte jím podle fantazie dort. 

Laisser un commentaire