Jak pěstovat gloxinie

30. Květen 2020

Gloxinie a její pěstování. Gloxinie je krásná pokojová, ale i balkónová květina původem z Brazílie. Rostlina gloxinie má velké listy, které vynikají sametově hladkým povrchem a nad nimiž rostou na krátkých stopkách květy. Gloxinie má květy velké, zvonkovitého tvaru a nejrůznějších barevných variacích. Květy bývají nejčastěji bílé, červené, růžové, fialové, ale i v dalších barvách. Podívejme se společně na postup vhodného pěstování gloxinie krok za krokem.

1

Gloxinie je hlízovitou rostlinou, jejíž listy na podzim usychají a kořeny odumírají. Na rozdíl od jiných hrnkových květin se ovšem mohou uchovávat i do dalšího roku. Což je jedna z výhod pěstování gloxinie.

2

Po odkvětu gloxinie zežloutne a zatáhne se do hlízy, která by se měla vyjmout z květináče, důkladně očistit a zasadit do čerstvého substrátu nebo písku, aby byla ukryta minimálně dva cm pod povrchem.

3

V zimě se gloxinie nesmí zalévat. Květináč s rostlinou se uloží do chladné a temné místnosti o teplotě vzduchu kolem 10°C. V lednu až únoru se přemístí do teplejší místnosti a začnou se mírně zalévat.

4

Po objevení prvních výhonků se hlízy musí přesadit do nové zeminy. Nejlepším substrátem je směs listovky, rašeliny a písku v poměru 3:1:5.

5

Pro pěstování gloxinie se nejlépe hodí mělké a široké květináče, ve kterém je hlíza zakryta maximálně jedním cm zeminy a její vršek je úplně odkrytý.

6

Nejlépe prospívají gloxinie na oknech, která směřují na sever a kde mají dostatek rozptýleného světla. Nesnášejí přímé sluneční záření. V období růstu a květu vyžadují tyto květiny vlhký vzduch, ale nesnášejí vodu na listech a květech.

7

Množení gloxinií proveďte semeny, listovými řízky nebo dělením hlízy. Je nutné pravidelné mírné zavlažování a teplota kolem 20°C. První výhonky gloxinie se objevují již po dvou týdnech.

8

V období od dubna do srpna je dobré pravidelné prihnojování alespoň jednou za týden. Gloxiniím škodí mšice, roztoče, háďátka a třásněnky, proti kterým se prodávají různé postřiky.

9

V průběhu léta se odkvetlé květy odstraňujte, zrovna tak zaschlé listy.

Laisser un commentaire